Ήταν εκείνη τη νυχτιά...


...που φύσαγε ο Βαρδάρης. Αυτό το τραγούδι με τη φωνή του Γιάννη Κούτρα, μαζί με το "μαχαίρι", τραγουδισμένο από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, μελοποιημένα και τα δύο φυσικά από το Θάνο Μικρούτσικο, ήταν από τα αγαπημένα μου "λυκειακά" τραγούδια μέσω των οποίων ανακάλυψα και αγάπησα τον Νίκο Καββαδία. Και είμαι σίγουρος πως αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους της γενιάς μου. Εκείνη η πρωτόγνωρη εμπειρία του πρωτότυπου στίχου με τις ναυτικές ορολογίες και με όλη την "αργκώ" θαλασσινή διάλεκτο, σε συνδυασμό με την μικρή ιδιαίτερη ιστορία που ξετύλιγε με λυρισμό το κάθε ποίημα με ταξίδευε σε άγνωστα μέρη του κόσμου, σε άγνωστες χρονικές στιγμές αλλά και σε άγνωστα κομμάτια του ίδιου μου του μυαλού. Έτσι, εκείνος ο πρώτος δίσκος που απέκτησα (ο Σταυρός του Νότου) πειρατικά γραμμένος σε κασσέτα από κάποιο πάγκο στα Πανεπιστήμια, έγινε αγαπημένο και συχνότατο άκουσμα σε όλη την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων. Και φυσικά, η αγάπη αυτή κρατάει μέχρι και σήμερα!



Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο έργο είναι η απόδειξη πως για να δημιουργηθεί κάτι μεγαλειώδες, διαχρονικό και αναμφισβήτητης αξίας πρέπει τα στοιχεία που θα ανταμώσουν, θα συνδυαστούν και θα το συνθέσουν να είναι τα καλύτερα, να είναι αυτά που πρέπει ώστε το "δέσιμο" να είναι απόλυτο. Και αυτό ακριβώς έγινε στον "Σταυρό του Νότου"! η μαγική και ταξιδιάρικη ποίηση του Καββαδία, "ντύθηκε" με την πρωτότυπη και γεμάτη εσωτερική δύναμη μουσική του Μικρούτσικου και τραγουδήθηκε από τις ιδανικές φωνές των Γιάννη Κούτρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Αιμιλίας Σαρρή (φωνές που χαρακτήρισαν ανεξίτηλα τα συγκεκριμένα τραγούδια). Το εξώφυλλο του δίσκου έγινε από μόνο του ένα έργο τέχνης αφού το ζωγράφισε ο Φασιανός και το συνολικό, τελικό αποτέλεσμα έγινε συλλεκτικό απόκτημα για κάθε φιλότεχνο της Ελλάδας και όχι μόνο.


Ο ποιητής της θάλασσας όπως τον αποκαλούν, έγραψε συνολικά 7 ποιητικές συλλογές και τουλάχιστον 3 πεζά (από ότι είδα στη Βικιπαίδεια όπου μπορείτε να βρείτε και το πλήρες βιογραφικό του), μια συλλογή βιβλίων δηλαδή που πραγματικά αποτελούν περιουσία για όποιον την κατέχει. Μια περιουσία που άφησε σε όλους εμάς, για να μας ταξιδεύει έξω από το χρόνο και το χώρο, να μας ανοίγει νέους ορίζοντες στη σκέψη, να μας εμπνέει και - γιατί όχι - να μας ωθεί να ακολουθήσουμε τα βήματά του στον τρόπο που επέλεξε για να εκφράσει τον κόσμο του.



4 ιστότοποι που αξίζει να επισκευτείτε για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία είναι οι παρακάτω:
α) Πλήρες χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του
β) Αφιέρωμα στα μελοποιημένα ποιήματά του (από τον Ανδρέα guevara)
γ) Πλήρης λίστα όλων των στίχων των τραγουδιών του
δ) Ένα υπέροχο αφιέρωμα 30 σελίδων από την "Καθημερινή"







0 σχόλια: