Porsche Lover's Museum



Η μέρα σήμερα είναι τόσο ζεστή που σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία εδώ στη Θεσσαλονίκη σχεδόν δυσκολεύομαι να αναπνέυσω. Για να την "παλέψω" λοιπόν, συνειδητοποίησα πως χρειάζομαι κάποιο τρυκ. Μια ανάκληση αναμνήσεων από μια δυνατή και ευχάριστη εμπειρία ενταγμένη σε ένα παγωμένο περιβάλλον, θα ήταν ό,τι έπρεπε! Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ. Η απάντηση σ΄αυτή μου την αναζήτηση ανασύρθηκε αυτόματα από τη μνήμη μου κωδικοποιημένη στις λέξεις "Μουσείο της Πόρσε"!!!

Τόπος, Στουτγκάρδη. Χρόνος, απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου του 2010. Δυόμιση μέρες σχεδόν πριν την έλευση του 2011 και στη Στουτγκάρδη επικρατούσε το απόλυτο ψύχος, με το θερμόμετρο να "παίζει" ανάμεσα στους -15 και -20 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι να έχει φτάσει τους 20 πόντους. Ο φίλος που με φιλοξενούσε δούλευε στο εργοστάσιο της Porsche ως μηχανικός και έχοντας μεγάλη αγάπη για τη φίρμα την οποία υπηρετούσε, πρότεινε με ενθουσιασμό να επισκευτούμε το συγκεκριμένο μουσείο. Παρέα λοιπόν, με τον καλύτερο ξεναγό που θα μπορούσα να έχω για το συγκεκριμένο μέρος, φτάσαμε στην πόρτα του "λατρευτικού ναού" της Porsche!

Τα μουσεία έχουν μια ιδιαιτερότητα (τα περισσότερα). Είναι τέχνη μέσα στην τέχνη, πράγμα που συναντάμε σπάνια (εντυπωσιακό παράδειγμα είναι οι πίνακες του Giovanni Paolo Pannini και του David Teniers). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το μουσείο της Porsche το οποίο από την πρώτη ματιά εξωτερικά, σε προϊδεάζει για το τι θα συναντήσεις μέσα του. Ένα πραγματικό αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που φιλοξενεί αριστουργήματα της μηχανικής και του design, τα οποία φτάνουν τα όρια της τέχνης. Μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις του είδους και ιδιαίτερα για εμάς (ναι, είμαστε ειδική κατηγορία) που μεγαλώσαμε με το όνειρο της απόκτησης μιας Porsche, έχοντας ερωτευτεί αυτό το αυτοκίνητο από την πρώτη στιγμή που το γνωρίσαμε (οι περισσότεροι από 'μας δεν το αποκτήσαμε ποτέ αλλά αυτή η επιθυμία μας καίει ακόμα).

Αρχίζοντας λοιπόν να αισθάνομαι από μνήμης το κρύο εκείνου του απογεύματος, πράγμα που με κάνει ήδη να νοιώθω καλυτερα, ξεκινάω να παραθέτω τις φωτογραφίες από την συγκεκριμένη επίσκεψη και να βιώνω (ελπίζω κι εσείς μαζί μου) όλα εκείνα τα αισθήματα θαυμασμού και οπτικής απόλαυσης που με είχαν κατακλύσει τότε.








Το "πρόπλασμα" της πρώτης Porsche




Σε περίοπτη θέση στην είσοδο του μουσείου, ο γνωστός "σκαραβαίος", το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδίασε το 1934 ο ιδρυτής της εταιρίας Dr. Ferdinand Porsche και αιτία της ίδρυσής της το 1931.
Είχα την τύχη να οδηγώ για 13 χρόνια ένα κόκκινο σκαραβαίο (μοντέλο του '68) και είμαι σίγουρος πως όποιος από εσάς είχε στην κατοχή του ένα τέτοιο αμάξι θα συμφωνήσει μαζί μου, πως αυτό το αυτοκίνητο είχε δυνατό χαρακτήρα και ψυχή! Απόδειξη, οι αναρίθμητοι φανατικοί οδηγοί του!




και η ξενάγηση στην επιτομή του design αρχίζει...
(συνιστώ τη μεγέθυνση της κάθε φωτογραφίας)































Ο απόλυτος ξεναγός! ευχαριστώ φίλε Σταύρο!









Η έκθεση των κινητήρων. Ένα πραγματικό έργο τέχνης ο κάθε ένας από αυτούς. Επίσης, μπορείτε να "δροσιστείτε" κοιτώντας το χιόνι έξω από το παράθυρο!



Και φυσικά, τα έπαθλα των αγώνων ταχύτητας!!!





Τρία μοντέλα σε τομή, για να μπορείς να βλέπεις ζωντανα όλες τις εσωτερικές λειτουργίες.


Ένα από τα εντυπωσιακότερα μοντέλα, για κλείσιμο!


Το μουσείο της Porsche είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη της Στουτγκάρδης. Η εμπειρία της επίσκεψής μου σ' αυτό είναι αναντικατάστατη και ζωντανή ακόμα μέσα μου (βοηθάνε βέβαια και οι φωτογραφίες, σωστά?). Ζωντανή επίσης μέσα μου είναι και η επιθυμία απόκτησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου (είμαι λάτρης της 911 Carrera του ΄73). Φυσικά το όνειρο αυτό είναι άπιαστο, αλλά το να ονειρεύεσαι είναι και αυτό μια απόδειξη ζωής και αισιοδοξίας. Και κάποια στιγμή (που ξέρεις?) μπορεί κάτι να γίνει...

Η ιστορία της Porsche εδώ



0 σχόλια: